Växtvärk för Geni's släktträd och hur hög är säkerheten?

Släktforskningstjänsten Geni har under de första dagarna som man haft uppe sin betaversion blivit omåttligt populär och har fått stor uppmärksamhet. Personligen gillar jag verkligen sajten och har haft mycket roligt tillsammans med min familj när alla släktingar har poppat upp under veckan.

Tjänsten har dock haft en hel del problem. Man hade inte räknat med den stora tillströmningen av användare och sidan har stundvis legat nere. De har varit ganska bra på att hålla användarna informerade via den officiella bloggen men inte på när det gäller alla problem. Många användare har nämligen råkat ut för att hela deras släktträd har raderats. Inte allt för kul när man har spenderat tid på att mata in all data. Detta har man inte bett om ursäkt för eller ens nämnt i bloggen.

Att vissa typer av familjerelationer inte är möjligt att mata in har också klagats på som att t ex att det inte går att mata in homosexuella par, adopterade barn eller andra annorlunda familjeförhållanden. Men detta är ju inget man direkt kan klaga på tycker jag, det är ju faktiskt en beta vi har att göra med. TechCrunch sammanfattar fadäserna och länkar till kommentarer från användare som råkat ut för strul.

Något som jag tycker är lite allvarligare är säkerhetsaspekten, hur säkra är våra uppgifter egentligen? Är det smart att skriva in för mycket information på sajten som t ex ens mammas namn som barn. Detta är ju en ganska vanlig säkerhetsfråga på banktjänster.

Jag gjorde häromdan en ganska skrämmande upptäckt när jag av en slump sökte runt på sajten (läs kommentarerna till det tidigare inlägget jag skrev om Geni). Hittade en publik xml-fil innehållande url:er till användares bilder och kunde lätt bläddra igenom dessa. Jag har kontaktar Geni angående detta men ännu inte fått något svar. Förhoppningsvis var det bara testdata jag hittade.

En sak är jag säker på i alla fall, de bilder man laddar upp är absolut inte säkrade för insyn. Alla bilder ligger på publika adresser. De har i och för sig ganska krångliga URL:er men det är nog inte omöjligt att hitta ett mönster i dessa och på så sätt kunna se andra användares bilder.

På förstasidan av sajten står det så här:

 

Geni is private and sequre: only the people in your family tree can see your tree and profile

 

Så Geni's uttalande får man ta med lite sanning i modifikation, dina bilder är INTE säkra!

Hur som helst tror jag inte dessa små bakslag kan stoppa sajtens framgångar. Vi kommer nog snart få se hur de har tänkt att tjäna pengar på dessa data.

Idéen med med släktträdet är genial och det kommer nog efterföljare som vill utmana på området. ZOOF.com är ett exempel på en sådan, som också precis har börjat att erbjuda användare testkonto, och de är givetvis också i beta-läge. jag har inte provat på tjänsten ännu men att de erbjuder tjänsten på 35 olika språk, svenska inkluderat, är imponerande.

Comments

sdad'as'ds'a
[…] Men några har tydligen missförstått det hela och tror att vi på något sätt jobbar åt Geni. […] använd istället formuläret för lösenordspåminnelse på Geni's hemsida. […]

Thanks for your wonderful guidance.

eCommerce Web Development Company in Washington DC

Awesome Post! Thanks for sharing.

Dental Clinic in Gurgaon

Posted article is very informative. Thanks for sharing.

hp printer helpline number

epson printer helpline number

This is very nice post. Thanks for sharing with us. HP laptop Technical Support, HP laptop Helpline number, HP Customer care number 877-773-3202 in USA HP laptop Technical support is for diagnosing hardware faults only. Our Expert technicians are able to solve your all HP laptop related problems. hp laptop technical support

This is very nice post. Thanks for sharing with us. DELL laptop Technical Support, DELL laptop Helpline number, DELL laptop customer care number USA 0877-773-3202 in USA DELL Technical support is for diagnosing hardware faults only. dell laptop customer service, dell laptop support

Hi.. This series is awsum. Such kinds of series are always awsum. You do everything what can make your site more interesting. You know, I always wait for your new updates. I would thank you for entertaining us.

Toshiba support

Hii, Thanks for the sharing nice posting with us. i’m really impressed. avg customer support

we are offered new latest support for all types of antvirus.

kaspersky helpline number

awesome post ... thank you quicken helpline number

AWESOME POST ... Quicken customer helpline number

Even when you are quite good at using internet or email, you may have problems with it. Some problems are quite common and you can solve it (forgot password, forgot username...) but sometimes, because of the high secure policy of Google, proxy problems... you may cannot sign in your email. If you cannot solve it yourself, www.Gmail.com will be a helpful choice.

Please fill out all the fields.

*
*