AS3 partikel-generator med Flex

http://www.codeodyssey.se/upload/resource/blog/particle-generator.png

Jag har lekt lite med Adobes nya program Flex och gillar det verkligen. Har inte hunnit sätta mig in i det så mycket ännu, men har ändå insett att möjligheterna är enorma. För en kodare som mig är det en välsignelse att kunna använda ActionScript 3.0 i Flex, utan tidslinjerna och grafiska området som är en så stor del av det vanliga Flash-programmet.

Michael Battle är en flashutvecklare som nyligen har börjat leka med AS3. Han delade med sig källkoden till en partikel-generator han gjorde nyligen och jag har testat den i Flex. Jag har bara ändrat lite på parametrarna och använt andra färger från Michaels exempel. Som man kan se på hans experiment visar AS3 en kraftig prestandaökning från tidigare versioner, det pratas om en förbättring upp mot 10 gånger så snabbt.

Instruktioner
Klicka och dra på det gröna området (flash 9 krävs)

 

By Jesper Lind

Skapa Flex-apps direkt på nätet

Flex är ett häftigt koncept som förenklar utvecklandet av flash-applikationer. Om du vill se vad det hela handlar om innan du införskaffar programmet så finns det en kompilerare att testa på nätet.

Börja från schratch och skriv in MXML- och ActionScript-kod, eller utgå från de färdiga exemplen. När du är klar finns en knapp som mailar den färdiga swf- och mxml-filen till valfri email.

Här under kan ni se en RSS-läsare som jag gjorde. Observera att det inte går att skriva in vilken RSS-som helst på grund av säkerhetsinställningarna i flash-spelaren. För att kunna komma åt filer på andra domäner behöver man ställa in domänsäkerheten.

 

 

 

By Jesper Lind

Äntligen lite PageRank

Googles ranknings-system av webbplatser har länge varit ganska uppmärksammat bland utvecklare och sökmotoroptimerare. Många är de som har forskat djupt i ämnet, för att lista ut hur de algorytmer fungerar som styr rankningen.

Det handlar alltså om vilka länkar som ska anses som viktigare och hamna högre upp i Googles sökresultat - något som de flesta som driver en webbplats eftersträvar i högsta mån. PageRank räknas framför allt ut med hjälp av antalet inlänkar till webbplatsen.

Men Googles metoder förändras ständigt och numera finns det tecken på att PageRank börjar ge vika för andra analyseringsmetoder. Ett begrepp som kallas TrustRank har dykt upp och det pratas om 200 olika signaler av kvalite och förtroende som används för att räkna ut sökresultaten. Läs "Kvalitet och förtroende - vad ger din sajt för signaler?" på Nicke Index som skriver mer om det.

Hur som helst är PageRank fortfarande en siffra som många webbansvariga kollar på när de utbyter länkar med andra sidor, och en slags bekräftelse på att man kan lita på sidan. PageRank uppdateras cirka fyra gånger per år och en av dessa uppdateringar verkar ske just nu.

Codeodyssey.se har hittills haft noll i rankning men nu har vi blivit belönade med en PR4 på skalan som går mellan 0-10. Riktigt roligt och det visar att vi är på rätt väg med den optimering som vi gör för webbplatsen. Den engelska versionen av vår sajt har haft PR2 i över ett år, men har nu gått upp till PR3. Det tycker jag är helt rätt att den svenska ska vara högre, eftersom vi har lagt det mesta krutet på den på senare tid.

Vi har även gjort lite ändringar det senaste som jag inte var säker på hur det skulle påverka rankningen, bland annat så sa vi hej då till www-prefixet med 301-redirect. Denna PR-ökning visar att det nog var en bra ide.

På SEO-Forum.se finns en tråd där man pratar om den PageRank-uppdateringen som sker just nu. Där kan man läsa hur medlemmarnas webbplatser har påverkats.

Vill du kontrollera vad din egen sajt har för PR-värde kan jag rekommendera LivePR som finns på Raketforsking.com. Där får man en sammanställning på PageRank från 30 stycken av Googles olika datacenter, och kan studera förändringar på ett bra sätt. Man kan även se hur många tillbaka-länkar det finns i Google-registret till webbplatsen.

Hur har din sajt påverkats?

By Jesper Lind

Kartläggning av svenska bloggtjänster och portaler

Primelabs har gjort en bra kartläggning av svenska bloggtjänster och portaler som en del i artikelserien om bloggosfären i olika länder.

Artikeln börjar med en genomgång av bloggportalerna, som samlar ihop information från de enskilda bloggarna och fungerar som mötesplatser på nätet.

Sedan sammanställs också en lista över de bloggverktyg (blogghotell) som finns att använda, både gratis och kommerciella. Enligt artikeln finns det idag ungefär 100 000 svenska bloggar och man har skrivit hur många bloggar varje tjänst har.

Riktigt trevligt, det finns många tjänster på listan som jag aldrig hört talas om innan. Kul också att det i kommentarerna till artikeln inkommit fler tips som bidrar till att göra listan mer komplett.

Slutligen tänkte jag ta tillfället i akt och placerar vår blogg i Göteborg på bloggkartan.se. Sedan tidigare finns vi även med på Var är du? som är en liknade tjänst.

By Jesper Lind

Vårens webbmöten i Göteborg

Den 27 mars i år anordnas Connection.07 i Göteborg (Stadsmuseum, Ostindiska Huset) som är en konferens om den nya webben. Med talare som Henrik Torstensson, Anna Grandt, Rasmus Sellberg, Fredrik Wackå och Roger Johansson ser det ut att bli en minst sagt spännande tillställning.

Innan dess hålls även ett annat möte i lite mindre skala. Geek Meet GBG sker den 8 februari kl 18.00 i NetRelations lokaler och anordnas av Anton Andreasson. Mer info på 456bereastreet,

By Jesper Lind

EvilRSS - prenumenera på sökresultat från Google

Tjänsten EvilRSS feed låter dig prenumenera på valfria sökfraser via RSS och få resultaten så fort de förändras. Skaparna av tjänsten har gjort den som en protest mot att Google skrotade sin egen SOAP Search API, och lämnade många utvecklare strandsatta som hade satsat på tekniken.

Applikationen finns även i nedladdningsbar version som du kan använda i dina egna projekt, läs mer på EvilAPI.

Utvecklarna utfärdar dock en varning att metoden kan vara emot Googles riktlinjer (eftersom den skrapar sajterna på innehåll) och rekommenderas att användas varsamt och endast i testsyften.

Via: Smidigt.se

By Jesper Lind

ASP.NET AJAX 1.0 levereras i skarp version

http://www.codeodyssey.se/upload/resource/blog/NET-AJAX.png

Nu meddelas fantastiska nyheter i .NET-världen, ramverket ASP.NET AJAX 1.0 är klart och finns att ladda ner på den officiella hemsidan. Kolla även in dokumentationen som har utökats en hel del sedan beta-versionerna.

I AJAX Control Toolkit har även några nya kontroller lagts till och det finns demonstrationer på AutoComplete, Calendar, MaskedEdit och Tabs.

Så nu är det äntligen läge att börja använda denna nya teknik från Microsoft på sina skarpa projekt, utan att riskera att behöva koda om för förändringar mellan versionerna.

Via: Nikhilk.net

Läs även mer om releasen på Scott Guthries blogg där han förklarar lite om de senaste ändringarna. Värt att notera är att produkten blir historiskt, i den bemärkelsen att det är den första produkten från Microsoft som släpps som öppen källkod. Supporten kommer vara igång 24 timmar om dygnet i åtminstonde 10 år framåt.

By Jesper Lind

Är dina kreditkortsuppgifter på drift?

http://www.codeodyssey.se/upload/resource/blog/stolenidlogo.jpg

Silicon Valley företaget Trusted ID, lanserar nu tjänsten Stolen ID Search, där man kan göra sökningar på sitt kreditkortsnummer för att se ifall det har hamnat i orätta händer. De samlar dessa data i nätets mörkaste gränder där kriminella utbyter uppgifter, och säger sig ha över två miljoner kreditkortsnummer i sina register.

Man erbjuder även sedan ett år tillbaka IDFreeze som är en aktiv säkerhetstjänst där de hjälper konsumenter att skydda sin identitet och betalningsuppgifter mot en årsavgift på ca 600 kr.

Här på Code Odyssey jobbar vi mycket med e-handel och kommer ofta i kontakt med oroliga kunder som har frågor rörande säkerhet på internet. I dessa tider med nordeabrev och ett allt ökande nätfiske är det naturligt att många känner sig otrygga när de handlar på internet.

Ibland händer det att webbplatser vi jobbar åt blir måltavla för bedrägeriförsök, alltså att kriminella försöker använda stulna uppgifter. Oftast tar bankerna hand om detta men ibland får man rycka in som extra detektiv. Då kan Stolen ID Search vara ett bra verktyg att ha arsenalen.

Men man måste påpeka att det gäller att vara väldigt försiktig på nätet. I vanliga fall skulle vi inte rekommendera att skriva in några uppgifter på någon liknande tjänst. Stolen ID Search verkar dock vara riktigt seriös och eftersom man endast skriver in själva kortnummret så är det ingen fara. För att använda ett kort i bedrägerisyfte behöver ju skurkarna ha fullständiga uppgifter så som personuppgifter, säkerhetsnummer och giltighetsdatum.

Via: TechCrunch

 

By Jesper Lind

Fakepilot visar upp presentation från Tokyo

http://www.codeodyssey.se/upload/resource/blog/Fakepilot.com-tokyo-present.png

Vår kära vän Mattias Lindberg har nyligen varit över i Japan på äventyr. Han blev så förtjust i Tokyo att han stannade en månad längre än planerat och det har varit riktigt roligt att läsa hans blogg under tiden.

När han var där höll han en presentation på Pastoral hotel och nu visar han upp en video från denna på förstasidan av Fakepilot.com. Presentationen inleds av en av att Mattias alter ego, Fakepilot kliver in, iklädd den ryska stridspilothjälmen som blivit hans signum och förklarar på japanska att han nyss har landat på hotellets tak.

Han fortsätter med att förklara vem han är, sin syn på USA, vapen och krig och de fredliga värderingar han själv står för. Hela tiden pulserar klipp från de fantastiska flash-intron som han gjort sig världsberömd för i bakgrunden. Efter den intensiva inledningen kliver Mattias själv upp på scenen, berättar om konceptet med "intromercials" och tankegångarna bakom några av hans främsta verk.

För er som inte hört talas om Fakepilot innan kan jag varmt rekommendera ett besök på hemsidan. Videon ger en unik inblick i de kreativa processer som ligger bakom framgången för hans projekt.

By Jesper Lind

W3C Markup Validation Service med .NET-sidor

Körde en test med W3C Markup Validation Service för att se att min sida validerar mot XHTML 1.0 Transitional standarden och märkte att så var inte fallet. Jag har gjort lite förändringar på sidan och något hade gått snett. En bild som rendereras av en ImageButton hade helt plötsligt fått ett border-attribut. Detta är inte giltig XHTML-kod och W3C-validatorn gav följande fel:

Error Line 240, column 577: there is no attribute "border". ..."", false, false))" border="0" />

När jag kollade källkoden på sidan såg jag dock inget border-attribut på bilden. Märkligt..

Efter lite undersökning så hittade jag posten "XHTML Validation Fails due to renders a BORDER="0" output" på Microsofts forum. Det verkar röra sig om ett missförstånd mellan W3C validator and ASP.NET ramverket. Lösningen är enkel, lägg till detta i Web.Config:

<browserCaps>
<case match="W3C_Validator*">
TagWriter = System.Web.UI.HtmlTextWriter
W3CDomVersion = 1.0
</case>
</browserCaps>

By Jesper Lind