Intrången fortsätter - senaste målet LO:s hemsida

Lars Olsson meddelar att LO:s hemsida blev hackad under nyårshelgen, och visar upp en skärmdump av det politiska meddelande som aktivisterna lämnade. "Under 2007 kommer LO att kämpa för att samma usla lön" skriver de och att "medlemsavgifterna kommer att gå till att smutskasta småföretagare".

Förövarna passar även på att gäcka Polisen och förklarar att de även låg bakom attacken mot SSU, tidigare i höstas.

Meddelandet är signerat av Pablin77 och är samma signatur som användes när SOS Alarm hackades för någon vecka sedan.

Uppdatering: Fel av mig. Pablin77 tros inte ligga bakom attacken. Dennes signatur nämndes bara i ett meddelandet "Pablin77, YOU SUCK!". Attacken mot LO signerades med "Vuxna Förbannade Hackare - Det slutar inte här".

Lite andra bloggares tankar: "Så här känns det att vara hackad" på Kulturbloggen.com, "En nyårsgåva till LO" från Högerkonspiration, Johan Sjölander: "Kan inte dessa hackare skaffa flickvän, eller nått...", Nina Unesi: "Ett hack i festen" och sist men inte minst - deep|ed: "Hack i festen - hål i huvudet".

Som en parantes kan man också notera hur en svensk mediabyrå community/diskussionforum, såg möjligheten till uppmärksamhet genom att iscensätta att deras hemsida blivit hackad. Detta gjordes som ett aprilskämt i maskopi med ett antal bloggar, bland annat Bisonblog.

By Jesper Lind

Blick över webben med grafer

http://www.codeodyssey.se/upload/resource/blog/industry-inbreeding.png

Hittade på SEO Blog, en länk till ett roligt SEO-verktyg som finns på Virante.com.

Verktyget som kallas Industry Inbreeding & Hub Finder, använder sig av Adobe SVG Viewer, för att rita upp grafer baserat på de nyckelord man anger. Graferna visar webbsidor som är på position 36 och uppåt på nyckelordet och även de inbördes länk-relationerna mellan webbplatserna.

Sådana här grafer har alltid fascinerat mig och vill gärna se fler liknande tjänster. Drömmen är ju att få en överblick över hela internet, men det är ju rätt komplicerat att få till.

Kommer ihåg när Johan som driver den hyllade bloggportalen Knuff.se, publicerade några grafer över den svenska Bloggosfären. Vore verkligen kul att se fler grafer baserade på data från Knuff, och hur coolt vore det inte med en fri programmerings-API, så man kunde leka med dessa data själv. Johan skriver numera på Johans blogg-blogg.

By Jesper Lind

Sovrat.se erbjuder Adsense-samarbete

Bokmärkningstjänsten Sovrat.se, som är en av de många klonerna på Digg-fenomenet erbjuder nu ett för sverige, unikt erbjudande. Medlemmarna som postar länkar till Sovrat kan lägga in sitt egna publist-id till ett Google Adsense-konto, och på så sätt få 100% av intäkterna som genereras av annonserna. Läs mer på deras blogg.

Detta var något som jag var tvungen att kolla in hur det fungerade och postade ett av mina egna inlägg från den här bloggen. Känns väl lite fånigt att tipsa om en grej från ens egen sida, men vad gör man inte för lite hype? Inlägget som jag postade handlar om att en robot-säl vann första pris i Robot Awards 2006 och finns här på Sovrat.

Precis under texten finns alltså Adsense-annonserna som är kopplat till mitt konto. Hoppas det inte blir nån slags galen internet-loop nu bara när jag har länkat så här kors och tvärs. Ett kul initiativ av Sovrat och en orginell ide som antagligen kommer ge en hel del extra trafik till webbplatsen.

Det finns ju nämligen ett stort antal konkurrenter till bokmärkningssidorna och nya poppar upp varje dag känns det som. Sovrat.se är en riktigt trevlig sida tycker jag, kollade just runt lite och hittade länkar till en hel del roliga grejer, som t ex Firefox-loggan som syns från rymden, mannen som inte sov på 33 år och den här mystiska synvillan.

By Jesper Lind

Robotsäl vann första pris

http://www.codeodyssey.se/upload/resource/blog/robo-seal.jpg

Idag uppmärksammas det i svensk media att robotsälen Paro vinner första pris i Japans Robot Awards 2006. Det får mig att minnas när jag såg den på robotmässan IREX i Tokyo för över ett år sen, och hur jag tänkt en del på den sedan dess.

Den pälsklädda robotsälen är främst tänkt att användas som terapi för människor inom åldringsvården. I Japan är detta en av robotforskningens främsta gren eftersom de står inför ett växande problem med en ständigt växande äldre befolkning. Ungefär 19 procent av de 130 miljoner invånare är äldre än 65 år och andelen förväntas öka till 40 procent år 2055.

Idag blir barnkullarna allt mindre till antal, eftersom kvinnorna ofta väljer karriär istället för att skaffa barn. Befolkningen lever och andra sidan allt längre eftersom maten i japan är väldigt nyttig och framsteg inom den medicinska forskningen leder till ökad livslängd. Det utvecklas robotar som matar äldre, bär dem och nu även ger dem trygghet i form av gosiga djur. Allt för att få bukt med den akuta arbetsbristen inom äldrevården, som framtiden har att bjuda på.

Det var väldigt intressant att se hur den påverkade besökarna på mässan, med sitt charmiga uppförande. Folk fastnade verkligen vid de söta sälarna och kunde knappt ta sig därifrån. När man börjar kela med dem, så spinner de ungefär som en katt, och man tycker sig verkligen känna hur mycket de tycker om det.

Speciellt kul var det att se att alla åldrar var lika attraherade av de små elektroniska mjukis-djuren. Alla från pensionärer till små barn trängdes för att klappa de små maskinerna och stannade kvar länge vid montern.

Jag förstår att sälen vann priset, även fast det har kommit ut väldigt mycket mer tekniskt avancerade robotar under året. Den är nyskapande och det är en ny inriktning som jag tror vi kommer se mer utan i framtiden. Maskinerna kommer bli väldigt mycket mer levande så att producenterna kan få oss att bli ändå mer fästa vid maskinerna runt omkring oss. Varför inte en säng som verkar njuta när vi sover i den, en dammsugare som älskar att städa, eller ett kylskåp som blir jätteglad när vi öppnar dörren.

Uppdatering: Det framstod inte riktigt av artikeln på IDG att robotsälen endast vann inom sin egen kategori (SERVICE ROBOTS), och inte den totala sammanräkningen. Mer info finns på Pink Tentacle.

By Jesper Lind

Farväl World Wide Web

Begreppet World Wide Web blev enligt Wikipedia allmänt känt för lite mer än 15 år sedan, närmare bestämt den 6 augusti 1991. Alla som surfar på nätet känner till förkortningen och har med största säkerhet knappat in kombinationen ett antal gånger.

Själv är jag, precis som QuadsZilla på seoblackhat.com, inget stort fan av onödiga tecken. Företeelsen att använda www i web-adresser är definitivt på väg att försvinna och fler och fler förutspråkar nu för pensioneringen av www.

På min egen webbplats bestämde jag mig således för att slopa den onödiga förkortningen för gott. Om man knappar in www före hemsidans adress så ser en kodsnutt till att lämna ett "301 Moved permanently"-meddelande och skickar vidare till adressen utan www.

Jag genomförde förändringen för några dagar sedan och nu väntar jag bara på hur sökmotorerna kommer att hantera förändringen. Förhoppningsvis kommer alla länkar i Google och resten av sökmotorerna bara visa den kortare varianten utan www.

Gjorde även en annan förändring som jag hoppas ska förbättra mina resultat i sökmotorerna. Tidigare gick länken "Blog" till sidan default.aspx och jag tror att detta resulterade i att sökmotorerna hittade två olika versioner av min förstasida. Det har känts lite som att sökmotor-botsen har haft lite "hicka" när de har spindlar sajten och min första sida har antagligen hamnat i "duplicate content"-filtret. Så ett tips är att se till att inga länkar på din hemsida leder till index.htm, index.php, default.aspx eller liknande, utan istället direkt till förstasidan som i mitt fall är http://codeodyssey.se/. Förhoppningsvis ska det bli lite bättre nu.

Här under kan ni koden från min Global.asax som tar hand om detta.

<%@ Application Language="C#" %>

<script runat="server">

static string strRootUrl = ConfigurationManager.AppSettings["RootUrl"];

void Application_Start(object sender, EventArgs e)
{
// Code that runs on application startup

}

void Application_End(object sender, EventArgs e)
{
// Code that runs on application shutdown

}

protected void Application_BeginRequest(Object sender, EventArgs e)
{
string strFullPath = HttpContext.Current.Request.Url.ToString();
//Response.Write(strFullPath);
string strCurrentPath = HttpContext.Current.Request.RawUrl.ToLower().Remove(0, 1);
if(strFullPath.IndexOf("http://www")!=-1)
{
string strNewUrl = strRootUrl + strCurrentPath.Replace("default.aspx","");
Response.Clear();
Response.Status = "301 Moved Permanently";
Response.AddHeader("Location", strNewUrl);
Response.End();
}
}

void Application_Error(object sender, EventArgs e)
{
// Code that runs when an unhandled error occurs

}

void Session_Start(object sender, EventArgs e)
{
// Code that runs when a new session is started

}

void Session_End(object sender, EventArgs e)
{
// Code that runs when a session ends.
// Note: The Session_End event is raised only when the sessionstate mode
// is set to InProc in the Web.config file. If session mode is set to StateServer
// or SQLServer, the event is not raised.

}

</script>

Läs mer om 301 redirect med ASP.NET i ett inlägg jag skrivit tidigare.

By Jesper Lind

Julspel x 6

http://www.codeodyssey.se/upload/resource/blog/christmas-games-6.jpg

Har samlat lite länkar till julspel för tidsfördriv på jullovet. Även lite pyssel där man kan göra egna snöflingor för att bota råd på snöbristen. God Jul!

1. Mission in snowdrift land - spel från Nintendo där man styr en snögubbe.

2. Snowline - åk kälke på linje och samla julklappar.

3. Busy Santa - hjälp jultomten att montera ihop leksaker.

4. Winterbells - hoppa med julhare på klockor.

5. Snowdays - klipp ut dina egna snöflingor.

6. Make-a-flake - mer snöflingor.

Bonus: Sober Santa har vart med några år nu men kolla in om du missat den. Den alltför packade tomten är ändå rätt lustig.

By Jesper Lind

301 redirect med Asp.Net

Om du flyttar en webbsida till en ny adress är det bra om den gamla fortfarande fungerar och skickar vidare till den rätta. Det mest kända sättet att göra detta är genom HTML meta-refresh. Men precis som med att använda Javascript har denna metod blivit associerad med spam. Sökmotorerna gillar det inte och det kan få din webbplats att bli borttagen från sökmotorernas register.

Det bästa sättet är att använda en 301 redirect som berättar för webbläsare och sökmotor-spindlar att "sidan är borttagen, här är den nya adressen".

Läs mer på Aspcode.net som visar ett exempel på hur man lägger till det i global.asax.

protected void Application_BeginRequest(Object sender, EventArgs e)
{
string sOldPath = HttpContext.Current.Request.Path.ToLower();
string sPage = "http://www.aspcode.net/articles/" + sOldPath;
Response.Clear();
Response.Status = "301 Moved Permanently";
Response.AddHeader("Location",sPage);
Response.End();
}

Eller som man kan göra på en enskild sida:

private void Page_Load(object sender, System.EventArgs e)
{
Response.Status = "301 Moved Permanently";
Response.AddHeader("Location", "http://www.thenewdomain.something/newpage");
}

Steven Hargrove har också skrivit en jättebra artikel som förklarar 301 redirect och hur man använder det på andra serverspråk.

By Jesper Lind

FON - skänker bort trådlösa routrar

Ja det har väl inte varit så svårt att lägga märket till kampanjen, som det italienska företaget FON, lanserar i Sverige. De skänker bort trådlösa routrar helt gratis i utbyte mot att man lovar att dela med sig av uppkopplingen till andra FON-medlemmar. En riktigt intressant företeelse som redan har blivit hur populärt som helst världen över. Jag kunde inte hålla mig längre utan kände att jag behöver ett till modem i högen. Om du också tycker det låter intressant så kan du beställa ett gratis modem på deras hemsida. Finessen är ju att man dessutom får tillgång till de andra medlemmarnas uppkopplingar, när man är på resande fot. Obs, erbjudandet gäller bara fram till den 25:de december.

Beställ gratis FON-router

Läs mer på den svenska FON-bloggen

Artiklar om FON i svensk press

By Jesper Lind

Pingdom bjuder på sina tjänster gratis i ett år

Helt perfekt, tjänsten Pingdom har för tillfället ett erbjudande där de bjuder på sin tjänst, som övervakar webbplatser, i ett helt år. Jag under det senaste året använt deras permanenta gratistjänst Ipwalk och varit väldigt intresserad av Pingdom. Men erbjudandet gäller bara ca ett dygn framåt, så skynda dig att registrera dig ifall du vill prova.

Pingdom är för övrigt en tjänst som, om jag minns rätt, startades av Loopias förra ägare. Man får detaljerad information om sina webbplatser har varit nere och även larm via sms och email. I gratiskontot ingår 20 sms.

By Jesper Lind

Så placeras etiketter i formulär på bästa sätt

Det här är något som jag själv har funderat ganska mycket på, och då pratar vi om vart man ska placerar text-etiketterna, som beskriver vad man ska mata in i formulär på webben. Skönt att någon har gjort en ordentlig undersökning som man kan ta del av.

uxmatters.com sammanställs denna med bilder på resultat av den ögon-spårningsteknik de använt. De undersökte ögonrörelserna hos testpersoner och kunde urskilja vilka placeringar som ledde till bästa reaktionen med så lite förvirring som möjligt.

Man kom fram till att placeringen fungerar bäst över inmatningskontrollen och vänsterställt. Precis som på mina formulär i denna blogg. Jag har dock gjort misstaget att använda mig av fet stil på etiketterna, som enligt undersökningen förvirrar ögat. Normal formatering av texten fungerar bäst.

Via: Anvandbart.se - Bästa placeringen av etiketter i formulär

By Jesper Lind