Skuggeffekter med transparenta PNG-bilder

Hittade en artikel på PositionIsEverything.net där det finns en intressant teknik om hur man kan göra skuggor med hjälp av transparenta PNG bilder.

Html-koden ser ut så här för att göra en box med skugga på.

<div class="outerpair1 textbox"> <br /> <div class="outerpair2"> <br /> <div class="shadowbox"> <br /> <div class="innerbox"> <br />This is a demo showing how to make drop shadows with transparent PNG images. <br /></div></div></div></div>

Se en demostration på skuggeffekten
Länk till CSS

By Jesper Lind

Web 2.0 - Kommunistisk revolution?

Årets mest hypade ord inom webbutveckling borde väl vara uttrycket web 2.0.

Det myntades år 2004 av O’Reilly inför Web 2.0-konferensen. Någon egentlig definition finns inte utan O’Reilly ville att det skulle vara ett samlingsnamnet för den nya generationens webbtjänster. Dessa som oftast kännetäcknas av enkelhet, öppna API:er, ge besökarna rollen att uppdatera innehåll, AJAX-funktionallitet.

Alla är dock inte lika imponerade av den nya vågen av kreativitet. På CBS News skriver Andrew Keen att idén bakom dessa nya communities är kommunistisk och kan rent av farliga för samhället. Han menar att ifall folket på jorden (med tillgång till dator) kommer publicera media, skriva nyheter och kommentera omvärlden, så kommer den elit inom mediaproduktion inte längre behövas.

Då kommer allt bara bli en slät, lågkvalitets-sörja uppbyggd av typ miljarder bloggar. Utan en elitisk mainstream media kommer vi förlora insikten vad vi lärt oss, läst, erfarit eller hört. Han skriver att denna Web 2.0 dröm är Socrates's mardröm: teknologi som ger möjligheten till varje medborgare att bli en egensinnig artist eller skribent.

Här kommmer ett litet citat:

"Just as Marx seduced a generation of European idealists with his fantasy of self-realization in a communist utopia, so the Web 2.0 cult of creative self-realization has seduced everyone in Silicon Valley."

 

Ja det är väl rätt naturligt att vissa är rädda för ny teknik. Lite otippat att det kommer från en veteran entreprenör från Silicon Valley bara. Och nu finns det väl inte direkt nåt stopp på utveckligen?

Tack till Web20.se där jag hittade inlägget om artikeln.

By Jesper Lind

Atlas version 1.0

Microsoft meddelar att ramverket Atlas version 1.0 kommer att släppas innan nästa version av Visual Studio och planeras finnas tillgänglig innan årets slut.

Ramverket kommer då byta namn. Klientkoden kommer att kallas "Microsoft AJAX Library" och serverkoden "ASP.NET 2.0 AJAX Extensions".

Atlas Control Toolkit kommer också att byta namn och det kommer kallas "ASP.NET AJAX Control Toolkit".

By Jesper Lind

Tävlingar i SEO

Säga vad man vill om tävlingar i SEO. Det kan vara ganska roligt att följa vissa av dem och eventuellt kan man lära sig en del om sökmotoroptimering. Dessa tävligar handlar alltså om att komma överst i Googles sökresultat på en viss fras. Denna fras betyder oftast ingenting i sig själv för att inte förvirra för riktiga sökningar. Jag kommer här att samla lite info om tävlingar.

Precharge Projectnet
Denna tävling är på gång just nu och frasen "Precharge Projectnet" har på drygt en månad gått upp till 67,100 sökresultat på Google. Första pris är 1000 US-dollar. Man kan läsa om Precharge Projectnet tävligens regler här.

Astromusicologie 101
Endast för studenter. Avgjord nu första september. Anordnad av Bargaintix.com. Läs om mer om tävlingen "Astromusicologie 101" på en av deltagarnas sida.

Nigritude Ultramarine
Denna tävling hölls av Darkblue.com. Över en halv miljon sidor skapades under tävlingens första 30 dagar.

V7ndotcom Elursrebmem
Den största tävlingen någonsin som hölls av v7n Networks. V7ndotcom står för domännamnet V7N.com och Elursrebmem är "members rule" baklänges. Svensken Jim Westergren, som kom tvåa i tävlingen.

By Jesper Lind

Mysko fel med referens till User Control

Ibland så slutar mina applikationer helt plötsligt att hitta referensen till vissa User Controls. Vet inte exakt varför men läs om hur man kan råda bot på det. En bugg i IIS? Eller jag som bytt namn på filerna på felaktigt sätt? Nu senast hände det på produktionsservern medans koden fungerade utan problem på min lokala maskin.

Jag registrerat följande klassnamn i min User Control

<%@ Control ClassName="MyControl" %>

Så här ser delen av koden ut som felet uppstår i.

public partial class Product : System.Web.UI.Page, System.Web.UI.ICallbackEventHandler
{
//Instanser av klasser
protected MyControl myControl;//<---Här blir det fel
. . .

Felet i debugg texten.

Compilation Error
Description: An error occurred during the compilation of a resource required to service this request. Please review the following specific error details and modify your source code appropriately.

Compiler Error Message: CS0246: The type or namespace name 'MyControl' could not be found (are you missing a using directive or an assembly reference?)

Lösningen
Ja detta är verkligen ett mysko fel som tycks ha uppstått slumpmässigt för mig typ tre gånger. Hittills har jag löst det genom att undersöka "Show Detailed Compiler Output:" i debuggtexten och hittat sökvägen till de temporära Asp.Net filerna. Sen har jag raderat alla filer i den mappen för applikationen och sen försvinner felet. Mappen låg på typ denna sökvägen på servern.

C:\WINDOWS\Microsoft.NET\Framework\v2.0.50727\Temporary ASP.NET Files\root\re432432\h3423423

Frågan är bara - hur gör man om man själv inte har tillgång till servern? Om man ligger på ett vanligt webbhotell? Då blir det till att fråga supporten om hjälp antar jag.

By Jesper Lind

Wizards med Asp.Net

Att göra sidor som ska utföra vissa bestämda steg kan vara krångligt. Man får då själv hålla reda på vilket steg man är genom sessions-variabel eller viewstate, och programmera när paneler ska visas/gömmas själv. I Asp.Net har vi den nya Wizard-kontrollen som tar hand om allt detta för dig genom ett trevligt interface.

Tyvärr är inte rendereringen den bästa och det blandas hej vilt mellan inline CSS (<td style="height:100%;">, etc) och attribut på taggarna (td align="right", cellspacing, cellpadding, etc). Inte det lättaste att få den att se ut som man vill med andra ord. Läser ibland om andra som klagar på detta. För er som är trötta på hur kontrollerna i Asp.Net för det mesta ritas upp med tabell-layout kan jag rekommendera de Css-vänliga versioner av .NET kontrollerna. Tyvärr har de ingen adapter för Wizards ännu.

Men förutom rendereringen så är det en utmärkt kontroll läs mer på Beansoftware.com som tillhandahåller en bra guide om hur man använder den.

By Jesper Lind

Lägg till valideringsuttryck dynamiskt

Så här kan man göra för att lägga till en textbox med en valideringskontroll på en PlaceHolder. Man får max skriva in 255 stycken giltiga tecken och då räknas även mellanrum. Det regulara uttrycket (heter det så på svenska?) hittade jag här i ett forum.


//Skapa en textbox för att skriva in namn på kategorien på det speciella språket
TextBox tb = new TextBox();
tb.ID = "textbox";
tb.CssClass = "standardTextbox";

placeHolder.Controls.Add(tb);

//Lägg till validering
RegularExpressionValidator rev = new RegularExpressionValidator();
rev.ControlToValidate = "tb";
rev.ValidationExpression = @"[\w\s]{0,255}";

rev.Display = ValidatorDisplay.Dynamic;
rev.Text = " * Max antal tecken är 255!";
placeHolder.Controls.Add(rev);

Vill man släppa lite på teckenkontrollen och tex tillåta () "" så kan man byta ut mot följande uttryck.

[\S\s]{0,255}

By Jesper Lind

Felsök: Kalender visar inte valt datum

Detta hör till en av de saker som man kan få problem med vid uppdatering från ramverk 1.1 till 2.0. Symptomet är att markeringen inte syns för vilken dag som är vald. För att få detta att fungera i 2.0 måste man ändra koden enligt följande.

Detta brukade gå bra i 1.1

calendar.SelectedDate = DateTime.Now;

I ramverket 2.0 måste nyckelordet "Today" användas

calendar.SelectedDate = DateTime.Today;

By Jesper Lind