Validera mot webbstandarder

Att se till att en hemsida följer webbstandarderna från W3C är väldigt viktigt ifall man vill att designen ska fungerar bra på alla olika läsare. Annars förlitar man sig på hur bra (och hur) läsaren hanterar felen. Resultatet kan då variera stort.

Måste erkänna att jag aldrig direkt har kämpat för detta tidigare. Webben har helt enkelt känts för "trasig" för att man ska orka bry sig. Men när nu IE7 är på gång och Microsoft verkar ta webbstandarderna på allvar, så känns det värt att börja rensa sina egna alster från icke-validerad kod. Okej då kör vi!

1. Validera som XHMTL Transitional
Nu lyckade jag för första gången skapa en webbsida (den här bloggen) som validerar som XHTML 1.0 Transitional.

Valid XHTML 1.0 Transitional

Min startsida som innehåller flash blev dock lite svårare att få att validera som XHTML pågrund av att den innehåller en flashfilm. Hittade en bra artikel på ämnet men den hjälpte mig tyvärr inte hela vägen.

Denna sida har fortfarande några fel i DOCTYPE Strict men det tar jag en annan dag... Här finns en länk om skillnaderna mellan transitional och strict och ytterligare läsning om varför det är så viktigt att ange en korrekt DOCTYPE.

2. Validera som giltig CSS
Nästa steg blir CSS validering, detta gick ju fint också.

Valid CSS!

Fick dock en hel del varningar - bland annat som säger "You have no color with your background-color" och liknade. Detta beror på de nya W3C reglerna som introducerades nyligen. Att följa dessa kan dock skapa en del oväntade effekter. Så jag väljer att ha kvar varningarna - de är du endå bara varningar.

3. Validera ett RSS-flöde
RSS-flödet i min blogg är också riktig. Fick en varning på kodningen:

"Your feed appears to be encoded as "iso-8859-1", but your server is reporting "US-ASCII""

Detta såg jag många som haft problem med men hittade ingen lösning.

[Valid RSS]

Comments

[…] En annan gång råkade vi i trubbel när vi på den här bloggen hade en flash-fil som vägrade att validera som XHTML. Då sökte vi hjälp hos en artikel hos suveräna A List Apart. Dock rodde vi aldrig hem det helt, utan stod där med icke-validerande XHTML. […]