Användbara Firefox-tillägg för webbutvecklare

Här tänkte jag samla några tips för tillägg till Firefox som är bra att ha om man sysslar med webbutveckling.

Aardvark

Ett tilllägg som visar en röd ram runt html-element när man för muspekaren över dem.

http://karmatics.com/aardvark/

Adsense Preview

Se hur adsend annonserna ser ut på din webbplats utan att de registreras som omladdningar hos Google. I det extra fönstret som öppnas kan man även klicka på dem utan att riskera att åka dit för klickfusk.

https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/2132

ColorZilla

Se vilka färgkoder som finns på en sida och få upp en färgblandare.

https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/271

del.icio.us Bookmarks

En extra toolbar där du kommer åt dina senaste taggade länkar på del.icio.us.

https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/3615

Firebug

Debugga javascript, inspektera DOM, CSS, Ajax-anrop och mycket mer.

https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/1843

FireFTP

En FTP-klient som används i Firefox.

https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/684

Google Gears

Läs dina Google Reader-feeds offline.

http://code.google.com/apis/gears/install.html

Google Reader Notifier

Få en liten ikon som visar hur många olästa inlägg som finns i ditt Google Readerkonto. Fungerar även som en snabblänk.

https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/3977

Greasemonkey

Låter dig köra egna javascript på webbplatser och på så sätt lägga till eller ändra på klientfunktionallitet.

https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/748

HTML Validator

Lägger till validering av HTML i när man väljer att titta på källoden. använder sig av Tidy från W3C-

https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/249

Live Pagerank

Se vad webbplatser har för PageRank värde.

https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/2007

MeasureIt

Få fram en linjal som man kan mäta element på en webbsida med.

https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/539

Mouse Gestures

Håll inne högerknappen och dra på en webbsida för extra kommandon. Högerklicka t ex och dra uppåt över en länk för att öppna i en ny flik.

https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/39

Nightly Tester Tools

Kör tillägg som inte är komatibla med den version av Firefox som du använder. Oftast går gamla tillägg som inte släpps i nya versioner att köra endå.

http://www.oxymoronical.com/web/firefox/nightly

Screengrab!

Ta skärmdumpar av sidor utan att få med webbläsarens ramar.

https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/1146

SearchStatus

En blandning med verktyg för SEO och sökmotorrelaterat.

https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/321

Web Developer

En verktygsrad med massor av bra funktioner för webbutveckling.

https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/60

Ett program för backup..

Slutligen vill jag även passa på att tipsa om MozBackup även om det inte är ett tillägg utan ett separat program. Med detta man kan ta backup på sinda profiler i Firefox och Thunderbird.

Och för bloggare..

Uppdatering: Såg (via deep|ed) att Lifehack.org har gjort en sammanställning på tillägg för bloggare.

By Jesper Lind

Kolla webbdesign i tidigare versioner av Internet Explorer

Som de flesta webbutvecklare är medvetna om skiljer sig rendereringen mellan webbläsare en hel del. Webbläsarleverantörerna blir för visso bättre och bättre på att följa standarder men ännu är inte situation perfekt.

En av de riktiga mardrömsläsarna att göra design för är ju Internet Explorer 6.0 och tidigare versioner. Vi har tidigare skrivit lite om hur man kan se hur sina alster ser ut i denna läsare på några olika sätt. Dels genom att köra den i en virtuell miljö eller att använda tjänsten Browsershots.

Nu hittade jag via Lifehacker ännu ett alternativ som heter IE Netrenderer. Med denna onlinetjänst kan man se hur en hemsida ser ut i IE 5.5, 6 och 7. 

By Jesper Lind

Webbutveckling - tidsfördelning

http://www.codeodyssey.se/upload/resource/blog/web-design-time.gif

Här är en klockren bild över hur en webbutvecklares vardag kan se ut. Som ni ser på den något ironiska bilden brottas vi ca 45% av tiden med att försöka få designen att bra ut i den mest använda webbläsaren IE6. Jag vet att just den versionen inte står inskriven på bilden, men det är min egen tolkning.

Som tur är har jag lagt ner all fokus på att försöka få den här webbplatsen att de bra ut i den föråldrade läsaren, och alltså sparat in nästan hälften av utvecklingstiden. Att denna sidan ser helt kass ut med IE6 (konstiga mellanrum och kantiga ramar) bryr jag mig helt enkelt inte om.

Jag ser dock fortfarande att många av er som besöker den här sidan använder IE6. Varför har ni inte uppdaterat ännu? Se nu till att ladda hem IE7 så fort som möjligt – den finns ju på svenska så det är väl inget att vänta på? Mycket säkrare, fina fliksystem och RSS-läsare. Precis allt det som en modern surfare som du behöver.

(via swEcommerce)

By Jesper Lind

Ny Internet Explorer Developer Toolbar-beta

Fick reda på genom Robert Folkessons blog att beta 3 av Internet Explorer Developer Toolbar finns att ladda hem. Nyheter i denna är:

  • validering av HTML, CSS, WAI och RSS-feeds
  • visning av bildstorlekar, filstorlekar och sökvägar
  • linjal för att mäta objekt på en sida, praktiskt för att kunna linjera saker mer exakt
  • rensa cachen för en enskild domän - mycket användbart när man vill vara säker på att man har senaste innehållet från just den sidan, men inte vill sopa bort allt annat i cachen

Jag lyckades till slut få igång den den men blev lite besviken på att man var tvungen att avinstallera beta 2 genom "Lägg till eller/ta bort program". En sån extra manöver kan man ju alltid leva med när det rör sig om beta-versioner. Om det fungerar...

Jag kunde inte avinstallera min förra beta pga att jag har städat bort installeraren. Den hade lagt sig i temporära internet filer (ingen bra plats för viktiga filer).

Efter en sökning hittade jag dock tråden om betan i IEBloggen att en del andra haft liknade problem. Genom denna hittade jag filerna till den gamla installeraren. Dessa finns på PlanetMirror, de jag behövde var iedevtbar.msi och IEDevToolBarSetup.msi. Efter att sen döpt om dem till iedevtbar[1].msi och IEDevToolBarSetup[1].msi för att matcha infon i min installering så kunde jag avinstallera den gamla betan. Hoppas att detta kan hjälpa andra som har liknande problem.

Provkörde just den nya betan av toolbaren och det ser riktigt bra ut. Nu börjar man verkligen ge Firefox en match på smidiga verktyg för utvecklare.

By Jesper Lind

All The Code - kodsökning i alpha

http://www.codeodyssey.se/upload/resource/blog/all-the-code.jpg

All The Code – en ny söktjänst för programmeringskod lät rätt lovande – man har åtminstone lyckats med namnvalet.

Nyttan är dock i detta läge lite tveksam. Testade först med att söka på [ASP.NET] men fick bara upp Java-kod. Detta var visst förståligt, läste senare att man inte lagt till några andra språk förutom just Java.

Men att det inte ens går att skriva in citattecken runt söktermen ser jag som riktigt uselt. Sidan svarar med ett Ruby-Application error. Nåja, tjänsten är ju bara i alpha, kanske kan vara något att återkomma till i framtiden. Som jag förstått det kommer tjänsten söka dels från Google's kod-depå och även andra källor.

Andra liknande tjänster är Google Code Search, Krugle och Koders. Jag har aldrig funnit någon av dessa vara till någon större hjälp, så ett behov på bättre kodsökningstjänster, finns helt klart.

(via TechCrunch)

By Jesper Lind

Vårens webbmöten i Göteborg

Den 27 mars i år anordnas Connection.07 i Göteborg (Stadsmuseum, Ostindiska Huset) som är en konferens om den nya webben. Med talare som Henrik Torstensson, Anna Grandt, Rasmus Sellberg, Fredrik Wackå och Roger Johansson ser det ut att bli en minst sagt spännande tillställning.

Innan dess hålls även ett annat möte i lite mindre skala. Geek Meet GBG sker den 8 februari kl 18.00 i NetRelations lokaler och anordnas av Anton Andreasson. Mer info på 456bereastreet,

By Jesper Lind

Så placeras etiketter i formulär på bästa sätt

Det här är något som jag själv har funderat ganska mycket på, och då pratar vi om vart man ska placerar text-etiketterna, som beskriver vad man ska mata in i formulär på webben. Skönt att någon har gjort en ordentlig undersökning som man kan ta del av.

uxmatters.com sammanställs denna med bilder på resultat av den ögon-spårningsteknik de använt. De undersökte ögonrörelserna hos testpersoner och kunde urskilja vilka placeringar som ledde till bästa reaktionen med så lite förvirring som möjligt.

Man kom fram till att placeringen fungerar bäst över inmatningskontrollen och vänsterställt. Precis som på mina formulär i denna blogg. Jag har dock gjort misstaget att använda mig av fet stil på etiketterna, som enligt undersökningen förvirrar ögat. Normal formatering av texten fungerar bäst.

Via: Anvandbart.se - Bästa placeringen av etiketter i formulär

By Jesper Lind

Är 960 den ultimata bredden på webbsidor?

http://www.codeodyssey.se/upload/resource/blog/960grid_cropped.png

Genom en notis på användbarhet.se hittade jag en artikel som handlar om vilken är den ultimata bredden för sidor anpassade för 1024-skärmar. Man har länge anpassat bredden på webbsidor efter den lägre upplösningen 800x600 och så är även fallet med bloggen du läser just nu. (Med liten reservation att "nu" kan vara i framtiden, och jag har bytt format)

I artikeln skrivs det att fler och fler användare höjer upplösningen på sina skärmar och enligt W3C är den lägre upplösningens användande nere på 17%. 2007 kommer troligtvis bli året när fler och fler webbplatser breddar synfältet.

Artikeln bjuder på en hel del intressanta kommentarer och det är många som håller med att 960 pixlar är en bra bredd för att slippa det hemska fenomenet med rullning i sidled. Man får lagom med utrymme på sidorna för lite luft och 960 är även delbart med 3, 4, 5, 6, 8, 10, 12, 15, and 16, vilket ger intressanta möjligheter för att räkna ut rutnät.

Men vad händer då när folk börjar surfa på sina mobiler och andra små terminaler? Är vi tillbaks till ruta ett då? En lösning är ju att skapa speciellt utformade webbplatser för dessa mindre skärmar, eller så kan man börja forska i att göra flytande layouts, som anpassar sig efter användarens skärm. Författaren, Cameron Moll, går vidare i funderingarna och skriver uppföljaren, ska alla webbplatser vara flytande?

Sen skriver han ytterligare ett inlägg där han visar bildexempel på rutnät över en 960 pixlars layout. Perfekta att ha som bakgrund när man skissar på en webbplats.

Mer läsning finns även på 456bereastreet .

By Jesper Lind

Kör IE6 virtuellt för test av bakåtkompatibilitet

Nu har Microsoft lyssnat på webb-utvecklarnas förfrågan om möjlighet att testa sina webbprojekt i den äldre läsaren IE6. Många har belyst problemet inklusive jag själv i samband med att IE7 släpptes på marknaden.

IEBloggen finns det instruktioner samt länkar till Virtual PC 2004 och en speciellt förberedd VPC Image med Internet Explorer 6 förinstallerat. Man behöver alltså ingen extra licens av XP för att köra den virtuella testmiljön. Den är dock låst med en tidsvrist och kommer att sluta att fungera den 1 april 2007.

Jag provade just att installera den på min maskin och det gick smidigt. Det gäller bara att man ställer in nätverks-adaptrarna rätt så att man kan komma åt internet från den virtuella maskinen, mer läsning finns hos Microsoft.

Uppdatering:
Har dock fortfarande inte förstått hur man ska kunna komma åt sina lokala testsajter på den riktiga maskinen, de som man normalt surfar till med http://localhost:1080/webbplats/. Läste en del kommentarer i tråden på IEBlog, men inte hittat någon lösning till. Istället kan man ladda upp sina html-filer till den virtuella datorn och kolla hur de ser ut. Har man en dynamisk webbplats så kan man välja "spara sidan som".

Relaterat:
Scott Guthrie's Blog finns även instruktioner för hur man kan ändra root-url:en på de projekt som man kör från VS.

För er som inte orkar installera en virtuell dator bara för nån enstaka test med IE6 så kan jag rekommendera skärmdumps-tjänsten Browsershot.org som jag skrivit om tidigare.

By Jesper Lind

Tjänst visar skärmdumpar från olika webbläsare

Snubblade just över den smått fantastiska tjänsten Browsershots.org som för tillfället är i version beta0.3-alpha2. Här genereraras det skärmdumpar från de mest använda webbläsarna. Man skriver in en URI som man vill testa och så skapar några distribuerade datorer skärmdumparna. Det tar några minuter och sedan börjar resultaten visas.

Detta är något jag väntat på att någon skulle finna en lösning till. Speciellt nu när övergången mellan IE6 och IE7 pågår. För ni vet ju att jag vart lite irriterad över att det inte går att ha båda versionerna installerade samtidigt på samma dator. Endast med inofficiella versioner går det att göra och enligt rapporter fungerar det inte speciellt bra. Microsoft's förslag att installera en virtuell dator endast för detta endamål känns lite omständig.

De webbläsare som stöds på Browsershots är:

# Linux: Dillo 0.8, Epiphany 2.14, Firebird 0.7, Firefox 1.0, Firefox 1.5, Firefox 2.0, Firefox 3.0, Flock 0.7, Galeon 2.0, Konqueror 3.5, Mozilla 1.7, Navigator 4.8, Opera 9.0, Phoenix 0.5, SeaMonkey 1.0

# Windows: MSIE 6.0

Nu saknas bara Safari så är tjänsten komplett. Eller sitter det någon redan där ute och jobbar på en Mac variant?

Uppdatering: Nu kan man även se skärmdumpar från Safari.

Här kan ni se bilder från vår sajt (om de finns kvar).

By Jesper Lind