Första dagarna med VS 2008 och .NET 3.5 Beta 2

Julafton kom tidigt för oss .NET-utvecklare i år. Microsoft höll tidschemat och levererade VS 2008 med .NET 3.5 Beta 2.

Men helt smärtfritt var det inte att få igång det för mig. Eftersom jag hade läst att denna version skulle fungerar bra vid sidan om VS 2005 satte jag igång installationen. Denna avbröts dock mitt i pga något fel, och lämnade mig med VS 2005 och hela min utvecklingsmiljö kaputt. Det beror nog på att jag redan hade en del fel på mina installationer, men en liten varning alltså. Installera den inte på din produktionsmijö om du vill slippa problem.

En ominstallation av XP senare, så gick det mycket bättre och nu rullar det fint på min maskin. Än har jag bara känt på det nya utvecklingpaketet, men bara en sån sak som Intellisense på Javascript har gjort det mödan värt.

VS 2008 med ASP.NET AJAX 1.0

Något som är lite lurigt är att få Ajax att fungera i NET2.0 läget på VS 2008. Först måste man se till att köra ett skript för att inte VS 2008 automatiskt ska använda de nya inbyggda Ajax-referenserna.

Sedan är det några fler steg som måste genomföras för att få fram Ajax-kontrollerna i toolboxen och ladda in referenserna. Microsofts utvecklingsteam har gjort en grundläggande förklaring för hur man gör.

By Jesper Lind

Layoutlösningar med nästade Masterpages

Den nuvarande versionen av Visual Studio stödjer inte nästade Masterpages i designläget. Men detta kommer det bli ändring på i den kommande VS 2008 som ScottGu förklarar.

Scott visas samtidigt på att visa en användbar teknik, för att skapa olika layouts, för sidor som har en kolumn respektive två.

Det ryktas för övrigt att Visual Studio 2008 Beta 2 kommer släppas inom tre veckor och då med en "go-live"-licens.

By Jesper Lind