Kartläggning av svenska bloggtjänster och portaler

Primelabs har gjort en bra kartläggning av svenska bloggtjänster och portaler som en del i artikelserien om bloggosfären i olika länder.

Artikeln börjar med en genomgång av bloggportalerna, som samlar ihop information från de enskilda bloggarna och fungerar som mötesplatser på nätet.

Sedan sammanställs också en lista över de bloggverktyg (blogghotell) som finns att använda, både gratis och kommerciella. Enligt artikeln finns det idag ungefär 100 000 svenska bloggar och man har skrivit hur många bloggar varje tjänst har.

Riktigt trevligt, det finns många tjänster på listan som jag aldrig hört talas om innan. Kul också att det i kommentarerna till artikeln inkommit fler tips som bidrar till att göra listan mer komplett.

Slutligen tänkte jag ta tillfället i akt och placerar vår blogg i Göteborg på bloggkartan.se. Sedan tidigare finns vi även med på Var är du? som är en liknade tjänst.

By Jesper Lind

Blick över webben med grafer

http://www.codeodyssey.se/upload/resource/blog/industry-inbreeding.png

Hittade på SEO Blog, en länk till ett roligt SEO-verktyg som finns på Virante.com.

Verktyget som kallas Industry Inbreeding & Hub Finder, använder sig av Adobe SVG Viewer, för att rita upp grafer baserat på de nyckelord man anger. Graferna visar webbsidor som är på position 36 och uppåt på nyckelordet och även de inbördes länk-relationerna mellan webbplatserna.

Sådana här grafer har alltid fascinerat mig och vill gärna se fler liknande tjänster. Drömmen är ju att få en överblick över hela internet, men det är ju rätt komplicerat att få till.

Kommer ihåg när Johan som driver den hyllade bloggportalen Knuff.se, publicerade några grafer över den svenska Bloggosfären. Vore verkligen kul att se fler grafer baserade på data från Knuff, och hur coolt vore det inte med en fri programmerings-API, så man kunde leka med dessa data själv. Johan skriver numera på Johans blogg-blogg.

By Jesper Lind

Marknadsför dig på bloggportalerna

Ingen har väl missat bloggens intågande på webben. Nu poppar det även upp mängder av portaler där man kan marknasföra sin blogg. Vi testar några av dem.

Bloggtoppen.se
Först ut är Bloggtoppen.se. Registrering är lätt och man får sedan instruktioner om hur man ska gå vidare. Man får man klistra in lite kod i ens blogg för att statistik ska kunna registreras på deras hemsida. En bildlänk hamnar på ens blogg som ser ut som nedan. Sedan är det bara att vänta på att redaktionen på Bloggtoppen ska godkänna din blogg. Det kan ta några dar men de meddelar att de siktar på att godkänna bloggar inom 48 timmar.

Knuff.se
Härnäst tänkte jag prova på Knuff.se och har läst igenom hur man ska göra. Man måste ha ett RSS flöde i anknytning till sin blogg samt pinga Nyligen.se för att det ska indexeras.

Bloggkartan.se
Bloggkartan.se är en geografisk bloggportal som visar bloggar i Sverige kategoriserat efter områden. För att få med din blogg här ska man lägga in den på Nyligen.se och se till att den kommit upp i Knuff.se. Sedan ska man även länka från sin blogg till rätt område på bloggkartan. Jag har placerat min blogg i Göteborg och Majorna på bloggkartan.se. Du kan även se Bloggkartan.se som KML för Google Earth

BlogRanker
En till bloggportal som för tillfället erbjuder bloggar från USA, UK, Sverige och Kina.

By Jesper Lind