Söker du oss på Google så får du mer reklam

Japp nu är det dag att stäppa upp the Adsense-game en nivå och så kanske vi kan tjäna några extra korvören. Problemet är ju bara det att du vår vanliga läsare är en tech geek som slutade att klicka på annonser nån gång runt 2001. Så det är ju inte så stor idé att visa mer reklam än det lilla vi haft i högerspalten.

Istället gör vi nu så att vi bara vi visar en stor banner längst upp på de som söker via Google. Så vi får nån nytta av förstaplasten vi har på "vinterkläder", alla som ska in och förstå hur de använder visningsprogram för bilder och fax eller hitta sina lösenord till Geni.com. Dessa tre sökningar utgör den större delen av trafiken på sajten vilket är rätt sjukt när det inte direkt är huvudämnen vi skriver om. Eftersom dessa besökare bara stannar här i genomsnitt 40 sekunder så känns det som man lika gärna kan blaffa upp en banner.

Här under är min väldigt enkla kodrad för att genomföra detta. Den är inte så speciellt genomtänkt så går säkert att förbättra. Bara kollar ifall referer innehåller "google." och att den inte kommer från Google Reader. Vill du läsa något mer avancerat så kolla in Parse Google Search Query på Dot Net Peris som visar hur man kan få fram söktermer.

<%string referrer = (HttpContext.Current.Request.UrlReferrer != null) ? HttpContext.Current.Request.UrlReferrer.ToString():string.Empty;
if (referrer.IndexOf("google.") != -1 && referrer.IndexOf("reader") == -1){%>
<!--Your Adsense Code here-->
<%}%>

Gör du nåt likande på din blogg? Skulle vara intressant att höra om andra tips på ämnet.

Comments

Det är helt klart en intressant metod som jag förmodligen kommer använda mig. Visst är det viktigt att konvertera besökare, men förmodligen skulle man tjäna så otroligt mycket mer genom att prestera en design för återkommande besökare och en design om besökaren kommer genom Google.

Frågan är hur Google reagerar på det hela, med tanke på att man inte får visa annat innehåll för sökmotorerna. Rör det sig enbart om reklam så spelar det kanske inte så stor roll.

Jag tänkte lägga in nåt liknande på Whoa nångång. Fast koden som jag har hemma nu vågar jag inte deploya, ska ta tag i det imorn ;)

@Stefan: Jo det är ett intressant idé att basera innehållet på vart besökaren kommer ifrån. Om man får ut själva söksträngen från google-sökningen så kan man ju matcha mot sitt eget innehåll och presentera resultat som är mer lockande för besökaren. Tror inte det är något som Google har något emot.

@Ola: Kul. Skriv gärna en kommentar om det när du har satt igång det på Whoa, skulle vara kul att se hur det funkar.

Eller så kan du ju posta en artikel på en av dina mängder av bloggar ;) Codepolice var ny för mig, roligt att hitta den. Ska läsa igenom nån dag och har prenumenerat.

@Stefan, det är ruggigt "lagligt" att göra så. Google policy är menad för att du inte ska visa ett innehåll för spindeln (som den indexerar) för att sedan visa ett annat för besökaren som anländer.

(nu är det inte så vanligt, men det fanns ett par siter som körde med en super-preppad "spinderlvariant", modell bara nyckelord - helt oläsligt för människor för att få bra SERP, och en som "mänskliga" besökare)