Kom igång med ASP.NET MVC Release Candidate

ASP.NET MVC är ett ramverk som erbjuder ett sätt att utveckla webbplatser som främjar testbarhet, struktur och klar separation av huvudbry. Man får intuitiva url:er och total kontroll över html-kod och css som rendereras. Själva designmönstret Model-View-Controller är ju inget nytt utan har tidigare funnits i webbramverk som t ex Zend, Django, eller Ruby On Rails. Det här handlar alltså om Microsofts implementering för webb av mönstret.

Ramverket utannnonserades av Microsoft i slutet av 2007 och har sedan dess släppts i ett antal förhandstitt-versioner (fem tror jag), en betaversion och nu nyligen en kandidat till den slutgiltiga versionen. Utveckligen har skett i stor samverkan med utvecklarcommunityn och det har varit riktigt roligt att se det växa fram. Det riktiga släppet ska enligt tidigare meddelanden släppas nu under februari månad. Återstår att se ifall de håller den tidsramen, men nu är det hur som helst inte långt kvar.

Det är alltså ett perfekt läge att börja testa med ramverket ifall du inte gjort det tidigare, något jag rekommenderar varmt. Web forms i all ära, när jag har kört MVC ett tag så lockar inte den klassiska modellen längre.

Bra introduktionsartiklar till ASP.NET MVC av Stephen Walter

Stephen Walter skriver för tillfället på boken ASP.NET MVC Framework Unleashed och bjuder på sin blogg på några exempelkapitel från denna. Riktigt bra ifall man vill lära sig runderna i ASP.NET MVC.

I Chapter 1 - An Introduction to ASP.NET MVC ger han en introduktion till vad han anser hur bra mjukvara ska byggas, designmönster, arkitektur och vikten av testdriven utveckling. Han förklarar även hur standardinstallationen av ASP.NET MVC-installationen fungerar.

Vidare med Chapter 2 - Building a Simple ASP.NET MVC Application ber han oss lustigt nog att glömma vad han just sagt om testbarhet och de stora målen med mönstret och visar oss istället hur man bygger en enkel applikation, utan ett enda test. Här får vi dock lära sig hur man skapar projektetet i Visual Studio och bekantar oss med filstruktur coh de allmänna begreppen.

Sen visas i Chapter 3 - Understanding Controllers hur Controllers fungerar, vad för olika typer av resultat de returnerar, hur man kan begränsa dem till att bara acceptera specifika HTTP-attribut och hur man testar dem.

Det i skrivandes stund sista kapitlet som förhandsvisas är Chapter 9 - Understanding Routing och här visas hur man sätter upp sina routes i Global.asax för hur url-stukturen på för sin applikation ska se ut. Han går igenom hur man kan sätta begränsningar på dem och hur man debuggar och testar dem.

En riktigt lärolik samling artiklar alltså och hoppas fler kapitel dyker upp snart. Tänkt bara att detta är temporära kapitel ur boken som kan komma att ändras för att reflektera eventuella sista-minuten-ändringar vi kan komma att få se i den slutgiltiga versionen av ASP.NET MVC.

Köra olika versioner av ramverket samtidigt

Till sist ett litet tips ifall du redan har utvecklat sajter på tidigare versioner och vill testköra den nya RC-versionen utan att oroa dig för att dina tidigare projekt slutar att fungera. Här handlar det om att ta bort MVC-referenserna från GAC efter du installerat den senaste releasen. Man måste in i registret och röja så var försiktig vad du än gör. Jag har följt instruktionerna på min maskin och det gick fint. Mina äldre projekt körs med betaversionens MVC-ddl:er som ligger i respektive projekts Bin-mapp.

Att jag inte ens har provat att skapa ett RC-projekt är en annan femma. Försöker hålla mig eftersom den riktiga versionen kanske släpps typ imorgon...

Comments

Perfekt! Det här har jag tänkt att sätta tänderna i länge. Nu har jag egentligen all anledning i världen att göra det. Ska bli sjukt kul att lära sig ett nytt tänk och nya .NET-grejor! :)

Jag tror du kommer gilla det. Det sköna med ASP.NET MVC-installationen är att när man skapar ett projekt av den typen så får man redan en fungerande bas-sida som rullar med en gång. Så kan man börja testa att göra småändringar och lära sig på vägen.

Nu slipper du även att behöva uppdatera dina projekt mellan versionerna, eftersom vi är nära det slutgiltiga släppet. Har inte vart helt smärtfritt alla gånger att gå över til nästa preview-version. Perfekt att börja nu.