Kom igång med ASP.NET MVC Release Candidate

ASP.NET MVC är ett ramverk som erbjuder ett sätt att utveckla webbplatser som främjar testbarhet, struktur och klar separation av huvudbry. Man får intuitiva url:er och total kontroll över html-kod och css som rendereras. Själva designmönstret Model-View-Controller är ju inget nytt utan har tidigare funnits i webbramverk som t ex Zend, Django, eller Ruby On Rails. Det här handlar alltså om Microsofts implementering för webb av mönstret.

Ramverket utannnonserades av Microsoft i slutet av 2007 och har sedan dess släppts i ett antal förhandstitt-versioner (fem tror jag), en betaversion och nu nyligen en kandidat till den slutgiltiga versionen. Utveckligen har skett i stor samverkan med utvecklarcommunityn och det har varit riktigt roligt att se det växa fram. Det riktiga släppet ska enligt tidigare meddelanden släppas nu under februari månad. Återstår att se ifall de håller den tidsramen, men nu är det hur som helst inte långt kvar.

Det är alltså ett perfekt läge att börja testa med ramverket ifall du inte gjort det tidigare, något jag rekommenderar varmt. Web forms i all ära, när jag har kört MVC ett tag så lockar inte den klassiska modellen längre.

Bra introduktionsartiklar till ASP.NET MVC av Stephen Walter

Stephen Walter skriver för tillfället på boken ASP.NET MVC Framework Unleashed och bjuder på sin blogg på några exempelkapitel från denna. Riktigt bra ifall man vill lära sig runderna i ASP.NET MVC.

I Chapter 1 - An Introduction to ASP.NET MVC ger han en introduktion till vad han anser hur bra mjukvara ska byggas, designmönster, arkitektur och vikten av testdriven utveckling. Han förklarar även hur standardinstallationen av ASP.NET MVC-installationen fungerar.

Vidare med Chapter 2 - Building a Simple ASP.NET MVC Application ber han oss lustigt nog att glömma vad han just sagt om testbarhet och de stora målen med mönstret och visar oss istället hur man bygger en enkel applikation, utan ett enda test. Här får vi dock lära sig hur man skapar projektetet i Visual Studio och bekantar oss med filstruktur coh de allmänna begreppen.

Sen visas i Chapter 3 - Understanding Controllers hur Controllers fungerar, vad för olika typer av resultat de returnerar, hur man kan begränsa dem till att bara acceptera specifika HTTP-attribut och hur man testar dem.

Det i skrivandes stund sista kapitlet som förhandsvisas är Chapter 9 - Understanding Routing och här visas hur man sätter upp sina routes i Global.asax för hur url-stukturen på för sin applikation ska se ut. Han går igenom hur man kan sätta begränsningar på dem och hur man debuggar och testar dem.

En riktigt lärolik samling artiklar alltså och hoppas fler kapitel dyker upp snart. Tänkt bara att detta är temporära kapitel ur boken som kan komma att ändras för att reflektera eventuella sista-minuten-ändringar vi kan komma att få se i den slutgiltiga versionen av ASP.NET MVC.

Köra olika versioner av ramverket samtidigt

Till sist ett litet tips ifall du redan har utvecklat sajter på tidigare versioner och vill testköra den nya RC-versionen utan att oroa dig för att dina tidigare projekt slutar att fungera. Här handlar det om att ta bort MVC-referenserna från GAC efter du installerat den senaste releasen. Man måste in i registret och röja så var försiktig vad du än gör. Jag har följt instruktionerna på min maskin och det gick fint. Mina äldre projekt körs med betaversionens MVC-ddl:er som ligger i respektive projekts Bin-mapp.

Att jag inte ens har provat att skapa ett RC-projekt är en annan femma. Försöker hålla mig eftersom den riktiga versionen kanske släpps typ imorgon...

Comments

Perfekt! Det här har jag tänkt att sätta tänderna i länge. Nu har jag egentligen all anledning i världen att göra det. Ska bli sjukt kul att lära sig ett nytt tänk och nya .NET-grejor! :)

Jag tror du kommer gilla det. Det sköna med ASP.NET MVC-installationen är att när man skapar ett projekt av den typen så får man redan en fungerande bas-sida som rullar med en gång. Så kan man börja testa att göra småändringar och lära sig på vägen.

Nu slipper du även att behöva uppdatera dina projekt mellan versionerna, eftersom vi är nära det slutgiltiga släppet. Har inte vart helt smärtfritt alla gånger att gå över til nästa preview-version. Perfekt att börja nu.

Great news about ASP.NET MVC and nice point to point overview for MVC. Thanks

Great news about ASP.NET and MVC. Thanks for sharing it. http://printerhelpnumber.co.uk/canon-printer-support/"> http://printerhelpnumber.co.uk/canon-printer-support/

great news about ASP.NET AND MVC. thanks for sharing. http://www.onlinepromotionuae.ae

Thanks for this wonderful article. Keep sharing good content.

hp printer helpline number

epson printer helpline number

Nice post. Thanks for sharing...

Web Designing Company in Houston

thanks for sharing a amazing articlewith us..... www.andamandiscover.com"> www.andamandiscover.comlink text

Get Solution your Dell Computer If you have face any kind of issue your computer now you can call our toll free number@0800-098-8351 if you get more information now you can visit our website Kodak Printer Support Number UK

You need to take care of your printer so that face any problem your printer like printer not printing so you can call us our toll free number@0800-098-8351 lexmark Printer Help Number UK

Microsoft Antivirus Contact Number UK has got the best team of executives who are well trained in solving issues associated with Microsoft Antivirus. No matter what the time is or what the issue is executives at our help desk are available 24x7.

Hey thanks a lot for the marvelous blog post .When you call a technical support service provider,contact us freely Canon printer Contact number UK 1-800-098-8356.our technician will provide you best technical support.

Call at 0800-098-8590 for HP help number, get instant help and solutions for your HP Printer, HP customer care number, HP Help Desk Number. hp support, hp printer support, hp printer help, hp technical support

http://hp-printer-support-number.co.uk/

What so ever the trouble may be there in your Microsoft product, Microsoft Support Number UK (08000988371) is the place where you can resolve it easily. Call us and get the issue resolved. For More Details Please Click Here Microsoft Support Number UK and Contact Toll Free Number @08000988371

Our Windows experts are there to help you round the clock in solving all the issues regarding your Microsoft so that your system remains safe and problem free. For More Details Please Click Here Microsoft Support Number UK and Contact Toll Free Number @08000988371

Thank a lot for this post that was very interesting.Canon a huge brand name for printers in the market excluding that printer manufactured by Canon shows few problems while working. To rectify all the issues related to your Canon Printer Support Number UK .

Great blog! I really love how it is easy on my eyes and the information are well written.Canon Printer Help Number UK You can also use our online troubleshooting services to get support and drivers. ... For product-specific assistance and the best contact options, please identify your printer.Toll Free Number 0800-098-8356

Great post.. Thank you for sahring. i Am waiting your next post..Avast support Number UK is a destination for all those who have faced complications related to Avast antivirus. And when you face issues and trying to find out the solution our technical team are the people who are well trained to correct these issues easily. Contact and sort it out by your own.

Superbly written article, if only all bloggers offered the same content as you, the internet would be a far better place.Avast Customer Phone Number UK

Nice Post, In case if you are bumped into any sort of Toshiba computer issue contact technicians at Toshiba Help Number UK.

Nice post, When if you can get complete computer technical support so consult at the HP technical support team is there for you. Just uses the HP Help Number UK toll free 0800-098-8371

Need solution of Canon printer error over the phone? Contact our toll free Canon printer customer care number UK just by ringing a bell @0800-098-8371 and our expert will get connected and let you know the exact solution of your printer error within few minutes.

If you are Dell printer user and its newly added features creates any tech issues then you don’t need to be worried just give a ring a bell at our toll free Dell printer helpline number UK @ 0800-098-8371.Our expert will let you know the simple solution of your printer technical issues within few minutes.

If you are looking for tech expert to get instant services for your Canon printer issues then you are landed at correct place. We at Canon printer contact number UK will let you know the exact solution of your canon printer issues just by one call only @ 0800-098-8371.

Get online help related to all error of Epson printer under one roof just by one call only @ 0800-098-8371 Epson printer help number UK and our highly skilled technician will let you know the simple and fast resolution of your printer error.

http://pc-antivirus.co.uk/ Call Norton support Toll-free 0800-090-3850 and get Support from Norton support number, Norton Customer Support, Norton Helpline, Norton Technical Support. Virus attack on our PCs can make our most prominently horrifying dreadful dreams create. It fulfills loss of essential data, spillage of key individual information like bank inspirations driving premium and passwords, and a noteworthy part of the time the speed of the PC in like way takes a tolerable measure of beating. For the all-inclusive community who require their PCs and worthwhile workstations for work as every now and again as could be normal the situation being what it is, contamination sullying can spell destiny. Work stops, the suitability slides down and the measure of time mishandled is impossible. This is the place antivirus expect a colossal part, and Norton Antivirus is among the best of the package. http://pc-antivirus.co.uk/"> http://pc-antivirus.co.uk/

Call 0800-090-3850 for Printer technical help and Support at any time, we are always here to help you with our well-trained technicians who give you support Epson Printer Helpline| Brother Printer Technical Support http://printer-support.co.uk/"> http://printer-support.co.uk/

Your PC gathering overhauls you with all the new PC things and organizations that are in the offerings for your better use of benefits. You get particular support for presenting, upgrading PC peripherals and embellishments like PC printer, Wi-Fi, propelled camera, etc. Today, in your PC discourse, you get advantageous specific support for your PC printer knows how as indicated by your advantage on a nonstop introduce. Today, as a segment of your particular support needs, you require one diminished PC printer that can print, yield, and copy the most beneficial way. Today, you have decreased PC printers like latest Printer Photosmart All-In-One Printer that are similarly direct.

Superb post. Many thanks for discussing valuable content material. Best Technical Support for Microsoft user. If you face any types of problems you can touch with : Microsoft Support Number UK Microsoft Help Number UK Microsoft Contact Number UK

We provide the best technical Support for Avast Antivirus and you can call now toll free number 0800-098-8371 or you can touch with Avast Customer Care Number UK, Avast Phone Number UK, Avast Support Number UK,Avast Contact Number UK

Unable to abolish technical issues of HP printer then you don’t need to be worried, just make a call @ 0800-098-8371 HP printer helpline number UK and our technical executive will be able to give you exact and simplified solution of your printer tech issues within few minutes.

You’re searching for technical expert help ends here. We at Canon printer phone number UK provides you complete solution of your printer tech issues within a minute. To get assistance call us @ 0800-098-8371.

If your Brother printer is taking too much time in responding or giving blurred print, in that case you can take our tech expert help by one call @ 0800-098-8371 Brother Printer contact number UK.

Seeking for online help to resolve all defects of Canon printer then call our technical expert @ 0800-098-8371 Canon printer contact number UK

we are offered new latest support for hp laptop support number. HP customer service number

yes man, its a very useful article. i tried it on my sites. its work. thank you so much, Call@ 0800-098-8569 for Windows Support Number, Windows XP support, Windows 10 Support, Windows 8 help, Windows Phone Support, Windows Tech Support, Windows 7 Support.

Microsoft Windows Help

Hello. this is very useful article.and very help for me.https://goo.gl/xtsKCx https://goo.gl/xtskcx"> https://goo.gl/xtskcx https://goo.gl/l1wcvx"> https://goo.gl/l1wcvx https://goo.gl/l1wcvx"> https://goo.gl/l1wcvx

thanks for this site.Call 0800-046-5744 Mcafee Contact Number, Mcafee Help Number, Mcafee Customer Support, Mcafee Customer Service, Mcafee Antivirus Support.

Hi this is very nice and good .Call at 0800-046-5744 AVG Help Support UK, AVG Help UK, AVG Support UK, AVG Helpline UK, AVG Phone Number UK, AVG Support Number UK, AVG Customer Support.

hi kalink textrt, its niki hope you are fine

Want to remove all technical complication of Canon Printer then you are free to consult our technical executive by calling at 0800-098-8371 Canon printer support number UK.

Meentosys is an international Professional Web Design Company & SEO agency based in India. Contact us now for Web Development Services!

Wanna know about you and your email senders..there can be spammers which is troubleshhoting your mail dont worry when we are here with every possible solution for any email support service call our uk toll free number 0800-046-5744 visit https://goo.gl/flc4aw"> https://goo.gl/flc4aw

We Provide the best technical support for Canon Printer. Canon Printer Helpline Number UK Canon Printer Help Number UK

Thank a lot for this post that was very interesting. Keep posting like those amazing posts, this is really awesome. if you face related printer issue just click now:-http://ukitl.co.uk/lexmark-printer-support/

very very nice article, thanks for the sharing with us.

Microsoft Windows Help

Great Post.. Thank you for sharing.. When you notice issues in Microsoft antivirus immediately call at our toll free number Microsoft Support Number UK and get the resolution easily." More Help visit here :- http://ukhelpdesknumber.co.uk/microsoft-antivirus.php

thankyou for such info.

you may find solutions to your problem!

mcafee customer service

mcafee antivirus support

Hey.. What a helpful post. Thank you for sharing. We provide the best technical support for McAfee Antivirus

Network issues come in your way to install McAfee antivirus properly, this is the problem that occurs due to technical faults and right way is necessary to resolve this problem. In this case, you should share the issue with technical experts to get the finest resolution that counter the problem immediately and for this service we are here. 0800-098-8371 For more details click here:-http://mcafee-help-number.co.uk/

Thanks for sharing this awesome piece of info. It is really very helpful.

Lenovo Support UK Lenovo Support Number Lenovo Technical Support Lenovo Support

yes man, its a very useful article. i tried it on my sites. its work. thank you so much Thanks for this awesome web page, i like it we solve quickbooks onlilne problems anybody can go to quickbooks help

thankyou for good info.

you may face problem in email support service.

Hey! Nice post thanks for sharing this.....if you want any Windows related to Samsung Laptop than visit here:

Windows Support Microsoft Support Windows Support Number Windows 10 Support Windows Helpline

thankyou for useful info. want help regarding..Microsoft Customer Support?

Call Our 08000988312 Toll free McAfee Support Number UK for McAfee Antivirus Technical Help.

Please fill out all the fields.

*
*