Användarvänliga url:er till bloggen med IIS7

http://www.codeodyssey.se/upload/resource/blog/iis7-request-model.jpg

Vi har pratat mycket om användarvänliga url:er här på bloggen. Ni som har hängt med på ämnet vet att Microsofts ASP.NET-teknik inte är så optimal för att göra användarvänliga länkar.

Scott Guthrie som är utvecklingschef på Microsoft gör sitt bästa för att hålla modet uppe för alla url-designande freaks där ute. Vi har väntat länge på en lösning och nu kommer den snart i form av Longhorn Server och IIS 7.0.

Scott gjorde i måndags en genomgång av nya finesser i webbservern IIS 7.0 och visar även ett diagram hur processmodellen skiljer sig från den tidigare IIS 6.0. Samtidigt klargörs ytterligare en gång att IIS 7 inte kommer att finnas tillgänglig på Windows 2003.

Så det är väl bara att vänta på det nya serveroperativet då och alla de förbättringar som det kommer att ge.

Det som är bra är att man i alla fall får ordentligt med tid på att tänka igenom exakt hur man vill ha sina url:er när möjligheten finns att förbättra dem. Jag har tidigare spånat lite på hur jag vill ha urler:na till denna bloggen i kommentarerna till en tidigare tråd på ämnet.

Som ett exempel har just detta inlägget du läser just nu adressen:

http://codeodyssey.se/blog.aspx?id=270

Det säger ingenting om innehållet av artikeln för en besökare och det är det jag vill förbättra i första hand. Istället tycker jag att detta skulle vara en snyggare och mer tillgänglig adress.

http://codeodyssey.se/blog/Anvandarvanliga-urler-till-bloggen-med-iis7/

Jag har fortfarande inte bestämt mig helt hur jag ska hantera alla specialtecken som inte stödjs i url:formatet. En som har funderat mer på dessa är Scott Hanselman och han bjuder idag på riktigt intressant läsning i sin artikel "Are Blog URLs important". Scotts blogg har rätt sjyssta url:er men dras fortfarande dras med .ASPX-ändelsen.

Det finns ju några genvägar mot snyggare adresser men vi känner att det bästa skulle vara att vänta tills IIS 7.0 kommer och man kan få till adresserna precis som man vill ha dem med en gång.Adresserna bör ju aldrig ändras så att göra några halvmessyer känns inte aktuellt.

Men för er som länkar till oss kan vara lugna. De url:er vi har just nu, kommer fortsätta att fungerar, även när vi lanserar de mer besökarvänliga varianterna. Trasiga länkar är inget kul.

Comments

great information . http://www.onlinepromotionuae.ae

Really a good work it is…! Thanks for sharing...

Epson Printer Support Number HP Printer Support Number

Thanks for this wonderful article...

Just Businesses

Thank you so much for sharing good information with us.

eCommerce Web Designing Company in Virginia

Good Information.. Microsoft Antivirus Contact Number UK has got the best team of executives who are well trained in solving issues associated with Microsoft Antivirus. No matter what the time is or what the issue is executives at our help desk are available 24x7.

Are you facing problem of Printer unable to get connected with your device? The key to open this lock is Canon Printer Helpline Number UK. Call our support number and get assistance for all such issues you face while using Canon printers.

Great Content.. Thank you for support.. The time we encounter with the issues of malware and virus we approach to install avast in our device as it protects our device. When protector of our device shows us issues at that time Norton Support Number UK is the place we move towards for the quick resolution for the issue

Good Post.. Thank you for sharing..

McAfee Support Number UK

McAfee Contact Number UK

McAfee Help Nu Number UK

McAfee Helpline Number UK

Wow, what a helpful post!..Thank you for sharing.. Lexmark Printer Support Number UK Lexmark Printer Customer Care Number UK Lexmark Printer Phone Number UK

Very Very nice post. its a very useful and outstanding article. Thanks for that. HP customer service number

I hope it will be useful post... and thanks for sharing this post. Lenovo Helpline

Very informative post. Call @ 0808-238-7544 Epson Printer Contact Number UK for Epson online customer support service.

Please fill out all the fields.

*
*