Xenon - skatteverkets nätspindel släpps ut

Skatteverket har redan en spindel som är ute på nätet och samlar ihop uppgifter ifrån näringslivet. Målsättningen är att kunna hitta de näringsivrare som inte betalar skatt ordentligt.

Nu lanserar man en ny uppdaterad version, kallad Xenon, som ska vara ännu effektivare på att lokalisera skattesmitare. Samarbete sker sedan tidigare mellan Holland, England, Österrike, Danmark och Kanada. Och nu alltså även Sverige.

På DN kan man läsa mer om några hur det hela väcker olustkänslor hos Pär Ström, "integritetsombudsman" på tankesmedjan Den nya välfärden.

Dag Hardyson, Skatteverkets riksprojektledare för Xenon menar dock att det inte ska ska finnas några risker för att integriteten ska kränkas.

- Men vi tittar bara på det som är publikt. De här sajterna vill ju verkligen synas och vi letar inte efter sådant som är personligt, säger Dag Hardyson.

Jag blir mest intresserad av hur denna spindel är programmerad. Ska definitivt försöka hålla utkik efter den i våra besökarloggar. Ska bli intressant att analysera hur en svensk myndighet väljer att automatisera denna typ av övervakning. Om den nu kommer hit och krälar. Vi betalar skatt så du är välkommen att snoka runt lite, Xenon.

Om någon vet hur man identifierar denna spindel så uppskattar vi mer information.

Uppdatering: media:screen spinner vidare på tråden och ställer frågan om Skatteverkets datainsamling till och med kan vara olaglig, enligt upphovsrättslagen. Läsvärt helt klart.

Där finns även en del intressanta referenser, bland annat till artikeln på Wired. Här kan vi läsa att Marten den Uyl från företaget Sentient, som ligger bakom produkten, förklarar att spindeln kommer söka igenom webbplatserna enligt en långsam algorytm. Här handlar det om smart urval av länkar och innehåll. Han avslöjar dock inte vad spindeln kommer använda för user-agent (används till att indetifiera internet trafik) men förklarar att det är upp till varje skattemyndighet att ange vilken sträng som ska synas.

Comments

Antar att om man skriver "idag har jag köpt en svart hyresrätt, och jag har inte betalt någon skatt, ha ha ha" på bloggen, ja, då kommer Xenon att hitta en.
Undrar om den kommer att följa robots.txt? Gör den det så blir den ju ganska lätt att undvika och om den inte gör det så hamnar den ju i kategorin oetiska/ouppfostrade indexeringstjänster och riskerar dessutom att bryta mot upphovsrättslagstiftningen. När jag tänker efter så räcker det ju med att den identifierar sig för att den ska bli väldigt lätt att blockera/lura.
Naseer: Hehe. Jag kan riktigt se framför mig hur denna spindel kommer uppföra sig typ år 2015, när den har släppts i ett antal nya versioner. Så fort den hittar nåt misstänksamt, så kapar den ägarens dator och börjar med aggressiv intervju. Kontrollen över den misstänktes dator återfås först när man betalat skatten.. Marcus: Tack så mycket för det du tillfört ämnet, mycket intressant att läsa din blogg. Det är som du säger att denna indexeringstjänst nog inte kommer bli vidare omtyckt. Det är ju givetsvis bra att myndigheter letar skattesmitare, men jag tycker vi webbplatsägare förtjänar större transparens i frågan. Att allt ska vara så hemligt gör att man lätt misstänker saker för värre än vad de är. Det vore väl åtminstone inte för mycket begärt av Skatteverket att de kunde meddela de webbplatser som granskats. Så man kan få klarhet i eventuella spindlar som dyker upp i statistiken. Men det är väl bara en tidsfråga tills denna robot har kartlagts och de IP-nummer som den använder är avslöjade.