Informationskriget mellan ministern och kvällstidningen

Expressen tar sin anti-Bildtkampanj till helt nya dimensioner när Per Svensson anklagar ministerns bloggande för att vara osund. - "han utnyttjar sin blogg som ett vapen mot en av den liberala demokratins institutioner - den granskande journalistiken", skriver man.

Här har Expressen i alla fall lyckats få till ett påstående rätt, ja han använder bloggen som ett vapen och ja han har er rätt i skottlinjen. Det är nog god tid att ni kommer på en ny strategi istället för att spekulera i konstiga konspirationsteorier.

SvD kommenterar Expressens nya infallsvinkel ser ingen fara i att ministern kommunicerar direkt med folket.

Många andra har behandlat själva sakfrågorna i debatten mycket bättre än vad jag kan göra så jag rekommenderar att ni läser till exempel "Sagor från livbåten" om ni vill veta mer om dessa.

Jag tänkte istället kolla lite på de tekniska plattformarna som de båda parterna driver kriget från.

I ena ringhörnan har vi alltså Expressen. Deras webbplats ger ett ganska bedrövligt intryck enligt mig och ser ut att rasa samman vilken stund som helst. Störande reklam blinkar på alla håll och kanter och det är svårt att läsa deras artiklar.

Vi gjorde en snabb koll på säkerheten och hittade genast några sårbarheter av XSS-typ. Rika av erfarenheten när vi hjälpte till att avslöja säkerhetsproblem på DN och SvD, har vi nu mailat Expressen för att upplysa dem, innan vi publicerar säkerhetsbristerna här. Expressens hemsida kan man likna vid ett gammalt rostigt pansarvagn som har lite svårt att vända. Och alltså en hel del hål i skrovet.

På andra sidan finns Bildt som använder bloggverktyget WordPress. En one man army som heter duga. På bara några månader har bloggen blivit väldigt populär och enligt honom själv haft 100 000 besökare på bara två veckor. En bloggare har dessutom märkt att Bildth verkar vara en riktigt flink sökmotoroptimerare, det hjälper nog till en hel del för att få uppmärksammhet.

"Framtidstanken" skriver också om Bildts blogg-strategi och ställer sig frågan om Bildt verkligen behöver en pressekreterare längre. Han tycks klara sitt informationsspridande väldigt effektiv alldeles själv.

Bildts blogg liknar jag vid ett stealth-plan. Seglade upp från ingenstans och gjorde ett frontalangrepp mot Expressens redaktion.

"Kriget" lär fortsätta ett tag till. Följ det i realtid på Bildts blogg och Expressens hemsida.

Uppdatering: Framtidstanken skriver: "Per Svenssons text är förresten nog den första jag läst i svensk press som tycker att gapet mellan politiker och väljare bör bli större. Helt sanslöst, egentligen"

Comments

[…] Vi har tidigare klagat lite på Expressens röriga design när vi skrev om Bildtkriget. […] Nu är i alla fall sårbarheten fixat. […]
[…] Vi har tidigare klagat lite på Expressens röriga design när vi skrev om Bildtkriget. […] Nu är i alla fall sårbarheten fixat. […]
Please fill out all the fields.

*
*